fredag, januari 12, 2007

Beefeatress?

Towern i London och dess korpar har sedan 522 år tillbaka traditionellt vaktats av så kallade "beefeaters" i sina röda kostymer. Nuförtiden fungerar de mest som turistguider, men de har fortfarande ett mycket högt anseende och de få vakanser som uppkommer är väldigt eftertraktade. De röda kostymerna används bara vid högtidliga tillfällen, som t ex när drottningen kommer på besök. Numer bär de mörkblåa kostymer med röda inslag.

För att komma ifråga som beefeater måste man ha tjänat sin drottning och sitt land (dvs varit i armén, marinen eller flygvapnet) i minst 22 år, och ha fått medalj för långvarig tjänst och gott uppförande etc. Som beefeater åtnjuter man en lön på £24.000 per år, samt får en bostad i kasernerna på borgen.

Nog om traditionen. Det nymodiga är att för första gången på över 500 år har en KVINNA utnämnts till Yeoman Warder (som beefeaters egentliga titel är)! Naturligtvis har det varit svårt förut, med kravet på lång tjänstgöring inom armén... Moira Cameron är en 38-åring som varit i armén sen hon var 16 år gammal. Läs mer om henne här

Jag tycker det är skitkul. Vissa muttrar (inklusive de 35 manliga beefeatarna) om att det är synd och skam att ändra på en sån gammal tradition och att kvinnor inte borde tillåtas få en sån tjänst. Jag har bara en sak att säga... GO GIRL!!


Här är en beefeater som guidade mig och Zappa på Towern förra året. Humorn hade han, karln - vi vek oss nästan dubbla ett par gånger!

1 kommentar:

Anonym sa...

Interesting