söndag, november 20, 2011

Tre år med LCHF

Idag är det exakt tre år sedan jag gick över till LCHF. Och jag känner mig filosofisk!

Det var hösten 2008 och jag stressade på Toko, åt fel och för mycket och hann inte med mig själv. Andy hade haft ovanligt många migränanfall en period, och jag hade läst om den där knasiga "fettdieten" som doktor Dahlqvist förordade. Tydligen skulle den hjälpa mot migrän och många andra saker. Funderade lite och tänkte att vikten var det ju så illa ställt med att det skulle nog inte göra nåt om jag gick upp ett kilo till eller två. Gå NER kunde man ju knappast göra på det viset, men det kunde vara värt ett försök! Jag pratade med Andy och föreslog att vi skulle testa en vecka, mest för migränens skull. Och på den vägen är det.

De senaste tre åren har jag inte ens smakat på pasta, ris, potatis, kakor, frukt, godis eller bröd. Inte en enda gång. Jag har tappat massor i vikt. Håret är längre, naglarna starkare. Sover som en stock. Magen är lugn. Hälsporre och dåligt knä har blivit mycket bättre och ger mig nästan aldrig problem. Rynkor och ledvärk och annat åldrande håller sig borta. Läkarkontroll förra månaden (av andra skäl) visade att alla värden är precis som de ska. Enligt "experterna" borde jag vara död vid det här laget. Jag litar mer på min egen kropp än på dem...

Jag predikar aldrig, för jag vet hur tjatiga folk kan vara när man inte vill lyssna. Och LCHF rör upp en hel del känslor verkar det som. Vet inte varför så många motståndare känner sig hotade av det. Men jag respekterar deras åsikt! Jag äter det jag vill, så kan du äta det du vill. Funkar fint för båda. Andy t ex följer inte LCHF utom när det gäller middagarna som jag lagar. Jag läser Kostdoktorns blogg och hänger på forumet Kolhydrater i Fokus för att få inspiration och "sällskap".

Visst har jag några kilo kvar att bli av med. Det får väl ta lite tid om det vill. Det här är inte någon snabbfix.

Visst blir jag sugen på saker ibland. Lasagne. Melon. En påse chips med dippa. Pizza. Mjukglass. Ett grovt vitt bröd med knaprig skorpa. Lemon cheesecake. Men inte så mycket sugen. Inte så sugen så jag stormar till affären och vrålhandlar. Det värsta suget försvann efter några dar, efter det är det mera en saknad efter det "gamla invanda".

Visst kan jag tänka mig att folk tycker jag är lite tråkig när vi är bortbjudna, och lite krånglig på restauranger när jag beställer sallader och omeletter istället för pommes frites och pasta.

Men... igår var vi i Barnstaple och shoppade för julpartyt som Andys jobb bjuder på. Provade flera snygga outfits på Monsoon. Jag hittade sedan en tajt liten svart festklänning på Next. Normalt brukar jag inte ens gå in i de affärerna, för de har ju inte min storlek... Det blev ett par pumps också, och en liten väska. Hemma igen kråmade jag mig framför spegeln och kände mig riktigt fin. Och ganska slank.

Och jag var inte alls sugen på cheesecake.

23 kommentarer:

  1. Sofia Edvardsson21 november, 2011 08:59

    Som om jag hade skrivit det själv :D Underbar läsning, klockrent!

    SvaraRadera
  2. Min treårsdag närmar sig också med liknande erfarenheter som du :-)

    Och visst är det så att förutom alla positiva hälsofördelar gör platt mage ett under för välbefinnandet!

    SvaraRadera
  3. Suget efter diverse "onyttigt" finns mest i tanken. Ät en glass och upptäck att den inte smakar gott. Ät en bit cheescake och upptäck att den inte heller smakar gott. Samma sak med både pizza och chips. Det smakar inte gott.

    Mätt och belåten blir man av LCHF, naturliga råvaror.

    /Stockholm - Sweden

    SvaraRadera
  4. Vad härligt att läsa din historia. Jag känner igen mig, med en stor svidande skillnad – du bor i England och det gör inte jag! ;-)
    Hälsningar från en anglofil av rang!
    /Matgiken

    SvaraRadera
  5. Vilken underbar erfarenhet! Grattis att du hittade rätt ;-)

    Bodde i London några år på 90-talet, inte utan att jag längtar tillbaka... ofta! Lyllos dig :-)

    Ha det gott!
    Pia
    (pianyberg.se)

    SvaraRadera
  6. Kanonbra! :) Känner igen mig väldigt väl!

    SvaraRadera
  7. Är butiken "English Treats" din? Ska genast tips mina engelska vänner som bor här. Själv kan jag ju inte äta mycket av det :-)

    SvaraRadera
  8. Dina erfarenheter stämmer mycket väl med mina egna. Jag har 2,5 år av strikt LCHF-kost bakom mig. Min Diabetes, prostata, ledbesvär, hjärt-kärlproblem osv. är ett minne blott. Min sambo har inte längre kvar sin migrän eller svåra eksem. Jag har valt att öppet berätta/"predika" om mina hälsovinster. Varför ska inte andra få en chans också när det är så enkelt? Jag skrev idag på min blogg att intag av läkemedel är den vanligaste orsaken till att bli inlagd på sjukhus! Är det inte för djävligt för det finns ju alternativ?

    SvaraRadera
  9. Åh vad härligt med alla era fina kommentarer! Man blir ödmjuk och det är så roligt att läsa om hur mycket hälsovinster som detta kan ge, vilka fantastiska historier. Tack för att ni delar med er. Och nu har jag några nya bloggar att lägga till på läsa-listan också!

    SvaraRadera
  10. Pia - ja, det är min butik... lite av en "LCHF-förrädare" kanske som säljer efterrätter och godis och annat he he he :) men det är ju upp till var och en vad man vill ha...

    Det är kul att ha som en "sidolinje" för man får kontakt med en massa intressanta människor, ofta såna som matgiken och du själv som gillar England och som kanske bott här eller har en engelsk sambo och liknande!

    SvaraRadera
  11. Jag har också bara positiva effekter på hälsan - efter snart tre år med LCHF. Att väga närapå 20kilo mindre än förr gör det mycket enklare att träna, mycket lättare att hitta kläder mm.

    Jag äter faktiskt pizza ibland - då ber jag om extra ost och oliver och käkar bara "pålägget", funkar utmärkt. Visserligen är det inte renlärigt, men kolhydratfattigt och socialt okej.

    Och jag tillåter mig att äta glass och mörk choklad lite då och då.

    SvaraRadera
  12. Coolt! Jag kör också low carb, Lchf mini och tror verkligen det är hälsosamt.

    Skulle ni Lchf'are vara sugna på bröd, så kan jag berätta att det går att baka grymt knäckebröd utan mjöl. Jag brukar visserligen baka ut i grovt rågmjöl, men det är inget måste. Använd: 5 dl vatten, salt efter smak, 2 msk fiberhusk, 2-3 msk pofiber, 2-3 msk sesamfrön 2-3 msk Linfrön, 4-5 msk hampafrön, lite fibrex, hampaprotein, hampamjöl, mandelmjöl och eventuellt grovt rågmjöl till utbaket. Kavla ut så tunt som du önskar och använd kruskavel i slutet. Grädda långt ner i ugnen i 225 °, till bröden börjar få lite färg i kanterna.

    SvaraRadera
  13. Hahaha.... efter ett år och minus 17 kg, känner jag igen det där med att inhandla den lilla svarta och nya pumps! Då mår man gött! /Gun

    SvaraRadera
  14. Härlig läsning!
    LCHF ger ett friskare liv, på många olika sätt - underbart!

    SvaraRadera
  15. Jag firar tre år till sommaren med hälsofördelarna: Piggare, ingen allergimedicin på sommaren och en mage som som inte längre värker eller är uppblåst!

    SvaraRadera
  16. Grattis till ditt nya liv! Och grattis till din blogg. Din stil är mycket intressant och lättläst, varför inte skriva en bok om ditt liv hos engländarna?

    Själv har jag snart levt ett år med lchf, och kan bara understryka dina upplevelser! Lycka till i fortsättningen!

    SvaraRadera
  17. Kul att läsa!

    Jag täkte precis samma när jag började och trodde till och med att jag skulle bli tjock som en jätteboll och provade bara för att visa hur tjock och sjuk jag skulle bli, men jag bliv istället både frisk, stark och smal.

    Max Gustaf Segerström
    http://www.fettdieten.se

    SvaraRadera
  18. Och den otroliga energin man får är också heeelt underbar:)
    Jag har aldrig mått såhär bra på någonting förut, skriver så för jag är en föredetta drogmissbrukare som tog steget att äta mig frisk och stark, numera är jag starkare än någonsin och rädslan att falla tillbaka är borta för alltid:)

    lycka till nu och hoppas att annat stackars folk som inte mår så bra får samma chans att må såhär bra.

    MVH

    SvaraRadera
  19. Åh vad inspirerande ni är allihop! Så härligt att läsa om alla dessa positiva människor. Hoppas ni alla fortsätter att må så här bra och fortsätter att höra av er :)

    SvaraRadera
  20. Jag ser att ni är några som nämner att er migrän blivit bättre av LCHF-kost? Berätta gärna mer om det! Finns det någon teori varför migränen skulle påverkas? Själv har jag haft migrän i 30 år och provat mycket men inte LCHF./Daniel

    SvaraRadera
  21. Hej Anonym, jag har inte så stor erfarenhet själv, men det kanske finns nån läsare som vet?

    Det jag kan säga är att under de månader som Andy åt strikt LCHF hade han inte ett enda svårt migränanfall. Nu är han inte strikt och då har anfallen kommit tillbaka...

    Har hört att magnesium-tillskott kan hjälpa, det testar vi just nu.

    SvaraRadera
  22. Härlig läsning Helena!
    Jag försöker att äta LCHF efter alla tänkbara böcker och har blivit piggare men inte har det märkts nåt på vågen. Känns ju aningen hopplöst ibland.. Är alla så duktiga hela tiden eller är det nån som äter nåt godis eller fika nån gång? Jag har smakat nåt fika vid 2 tillfällen under dessa månader men det borde ju inte påverka så mycket att inget alls händer, eller??

    SvaraRadera
  23. det är ϳättebra när man finneг åt tіll andra som
    ѵi har

    Hеre іs mу page: gojibär näringsinnehåll

    SvaraRadera